Setinggi inikah gaji Roberto Carlos Mario Gomez di Persib Bandung?

Rabu, 29 November 2017 09:06 Sumber :
Setinggi inikah gaji Roberto Carlos Mario Gomez di Persib Bandung? Roberto Carlos Mario Gomez (c) Persib Bandung

Merdeka.com - Nama Roberto Carlos Mario Gomez baru saja diumumkan sebagai pelatih Persib Bandung. Ia menjalin kontrak selama dua tahun bersama Maung Bandung.

Sebelum ke Persib, pelatih asal Argentina ini menangani klub Malaysia, Darul Takzim. Bersama klub kota Johor tersebut, Gomez sukses memberikan gelar juara di Liga Utama Malaysia pada 2016 lalu tanpa mengalami kekalahan.

Ia memiliki hubungan dekat dengan putera mahkota Malaysia, Tuanku Ismail Sultan Ibrahim. Orang ini adalah pemilik Darul Takzim sekaligus orang nomor satu di federasi sepakbola Malaysia.

Tuanku Ismail pernah memberikan tawaran pada Gomez untuk melatih Timnas Malaysia. Namun tawaran tersebut ditolak. FAM (Football Assosiation of Malaysia) menawarkan gaji senilai USD 25.000 kepada Gomez namun pelatih tersebut meminta bayaran senilai USD 40.000 yang setara dengan 540 juta.

"Saya dimaklumkan bahawa Mario Gomez menafikan bahawa beliau meminta gaji yang tinggi. Kami menawarkan USD25,000 kepada beliau tetapi beliau meminta USD40,000. Adakah itu bukan beliau meminta lebih daripada apa yang kami tawarkan? Tidak mengapalah. Kami akan cari individu lain yang betul-betul mahu menjadi jurulatih Malaysia," demikian pernyataan Tuanku Ismail di laman Facebook FAM.

Gomez menolak tawaran tersebut karena besaran gaji yang tak sesuai dengan harapannya. Dan sekarang ia sepakat gabung dengan Persib Bandung. Maka secara logika, Persib paling tidak harus memberikan gaji sekitar 500 juta seperti yang diharapkan Gomez.

Kehadiran Gomez sendiri sangat diharapkan di Bandung. Ia diharapkan untuk membangkitkan tim yang musim lalu tak mampu bersaing merebutkan gelar Liga 1 Indonesia. (bola/shd)


Sumber: Bola.net
Topik berita Terkait:
  1. Mario Gomez
  2. Persib Bandung
Berikan Komentar
Komentar Pembaca

Be Smart, Read More

Indeks Berita Hari Ini